Zdjęcia i fakty Coypu

NutriaCoypu ( Myocastor coypus ), duży roślinożerca gryzoni, został pierwotnie znaleziony w Ameryce Południowej, chociaż został wprowadzony do różnych innych regionów, takich jak Afryka, Europa, Azja i Ameryka Północna. Został wprowadzony głównie ze względu na futro. Chociaż początkowo uważano je za cenny gatunek, stały się one w dużej mierze inwazyjne dzięki destrukcyjnym norom. Zwierzę to zwykle występuje w pobliżu rzek w norach otaczających wodę i zjada głównie rośliny rzeczne.

Kojpu wygląda podobnie do bobra lub gigantycznego szczura i często jest mylony z nim piżmaki chociaż piżmak jest znacznie mniejszy. Zwierzę waży od 5 do 9 kilogramów lub od 11 do 20 funtów, a ciało od 40 do 60 centymetrów lub 16 do 24 cali. Ich ogony mają około 30 do 45 centymetrów lub 12 do 18 cali długości. Kojpu ma ciemnobrązowe futro zewnętrzne, które jest dość szorstkie i bardziej miękkie pod spodem. Zwierzę jest dość wyjątkowe ze względu na białą kufę, a także specyficzne tylne łapy, które są wyraźnie błoniaste. Ponadto samice coypu mają sutki, które są umieszczone wysoko na ich ciele, dzięki czemu mogą karmić młode podczas pływania.

Kojpu wyginęły w wielu naturalnych, rodzimych siedliskach w wyniku polowań. Z tego powodu w XIX i XX wieku powstawały gospodarstwa rolne. Początkowe farmy powstały w Argentynie, a później zostały wprowadzone do Azji, Ameryki Północnej i Europy. Jednak te farmy futrzarskie nie odniosły sukcesu i większość zwierząt została wypuszczona z powrotem na wolność, powodując problemy w otaczających siedliskach z powodu nadmiernego zjadania roślin przez kojpu, kopania, żucia opon i boazerii na domach, a także zniszczenie systemów nawadniających. Obecnie nie są uważane za gatunek zagrożony. Drapieżniki coypu istnieją zarówno na lądzie, jak iw wodzie. Ich głównymi drapieżnikami są aligatory, czerwone wilki, a także dzikie koty.

Chociaż obecnie nie są uważane za ogólnie zagrożony gatunek, przechodzą okresy redukcji populacji, szczególnie podczas surowych zim. Zwierzę jest mało odporne na zimno i często przechodzi odmrożenia ogonów, które mogą spowodować infekcję i potencjalnie śmierć. Z tego powodu istnieją obszary, na których zwierzę wyginęło, w tym części Skandynawii. Jednak podczas łagodnych zim zwierzęta przeżywają całkiem dobrze, szczególnie na obszarach północno-zachodnich Stanów Zjednoczonych.

Zdjęcie kojpu autorstwa J. Patricka Fischera, na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Licencja ogólna .

Nutria jest wymieniona jako najmniejsza troska (LR / lc), najniższe ryzyko. Nie kwalifikuje się do kategorii bardziej zagrożonej. W tej kategorii znajdują się szeroko rozpowszechnione i licznie występujące taksony na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN.

Kraje
Argentyna , Boliwia , Brazylia , Chile , Paragwaj i Urugwaj
Kilka faktów na temat
Wydra



Waga osoby dorosłej : 7,85 kg (17,27 funta)

maltańczyk i pudel mix szczenięta

Maksymalna długowieczność : 9 lat



Dojrzałość płci żeńskiej: 152 dni



Dojrzałość płci męskiej: 152 dni

Ciąża: 131 dni

Odsadzenie: 91 dni



Liczebność miotu: 6

Liczba miotów w roku: 2

Przerwa między miotami: 130 dni



Waga przy urodzeniu : 0,225 kg (0,495 funta)

Waga w momencie odsadzenia: 1,75 kg (3,85 funta)

chihuahua miniaturowy mix pudel

Źródło: Wiek , na licencji DC

Więcej zwierząt zaczynających się od C.