Kazuar karłowaty

Naukowa nazwa upamiętnia australijskiego przyrodnika George'a Bennetta.



Kazuar karłowaty jest sklasyfikowany jako bliski zagrożenia (NT), jest bliski zakwalifikowania lub prawdopodobnie zakwalifikuje się do kategorii zagrożonej w najbliższej przyszłości.

* Casuarius bennetti, kazuar karłowaty lub kazuar Bennetta, znaleziony w Nowej Gwinei, Nowej Brytanii i na Japenie, głównie na wyżynach. * Casuarius unappendiculatus, północny kazuar lub kazuar jednogarbny, występujący w północnej i zachodniej Nowej Gwinei oraz Japenie, głównie na nizinach. Jeszcze



Kazuar karłowaty występuje w lasach górskich Nowej Gwinei, Nowej Brytanii i wyspy Yapen, na wysokości do 3300 m (10800 stóp). Na terenach bez innych gatunków kazuarów będzie żył również na nizinach. Jego dieta składa się głównie z opadłych owoców i małych zwierząt oraz owadów. Samotny ptak, paruje się tylko w okresie lęgowym. Jeszcze



Angielski: kazuar karłowaty, kazuar mały, kazuar górski; Francuski: Casoar de Bennett; Niemiecki: Bennettkasuar; Hiszpański: Casuario Menor. CHARAKTERYSTYKA FIZYCZNA Wysokość 39–53 cali (99–135 cm); waga 39 funtów (około 18 kg). Mały kazuar z płaskim, niskim hełmem i mniej kolorową szyjką niż inne gatunki. Charakterystyczna forma żyje po zachodniej stronie zatoki Geevink w Iranie Zachodnim i może zasługiwać na uznanie jako gatunek C. papuanus. Jeszcze

Kazuar karłowaty, choć najmniejszy z trzech gatunków kazuara, nie zasługuje na swoją nazwę, ponieważ znajduje się na wysokości 80 cm od górnej krawędzi grzbietu (6). Jest w większości czarny, z wyjątkiem nagiej skóry na gardle i szyi, która ma kolor jaskrawoniebieski, z uderzającymi czerwonymi paskami biegnącymi po bokach szyi (6). Jeszcze

Kazuar karłowaty występuje na wyspie Nowej Gwinei i okolicznych, mniejszych wyspach Nowej Brytanii, Ceram i Japen (6). - Podobnie jak inne kazuary, gatunek ten zamieszkuje las, występując od poziomu morza w górę do linii drzew na około 3600 m (8). Jeszcze



Pożywienie i często trzymany w niewoli kazuar karłowaty jest oceniany jako bliski zagrożenia na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN, z zasięgiem występowania 258 000 km2 (100 000 mil kwadratowych). Odnośniki * Avibase * Bennett, George (1860), Gatherings of a naturalist in Australasia, John Van Voorst, London * BirdLife International (2008). Casuarius bennetti. 2008 Czerwona lista gatunków zagrożonych IUCN. Jeszcze

Kazuar karłowaty (Casuarius bennetti) u ptaków. Damisela. Jeszcze

Wiedz, że zarówno kazuar południowy, jak i kazuar karłowaty mogą wytwarzać dźwięki o bardzo niskiej częstotliwości, zwane bumami, które pomagają im komunikować się przez gęsty las deszczowy, więc być może hełm w jakiś sposób pomaga. (Posłuchaj powitania kazuara krasnoludów: usłyszysz niski huk, a następnie odgłosy czyszczenia.) Samice mają zwykle większe hełmofony niż samce. Jeszcze



Znany ogólnie jako kazuar karłowaty, nazywany jest także kazuarem Bennetta, kazuarem górskim lub małym. Jest to jedyny kazuar bez dzwonków, ale ma czerwoną lub fioletowawą, okrągłą plamkę, gdzie w pozostałych kazuarach łączą się z szyją. Jego hełm jest czarny, bardziej trójkątny i sprawia wrażenie spłaszczonego od tyłu tępym narzędziem. Głowa i twarz są czasami czarne z różową łatą na policzku. Szyja jest ciemnoniebieska, a ramiona czerwone lub fioletowe. Jeszcze

Kazuar północny i kazuar karłowaty, ale jest największym z trzech. Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji, zdjęć, linków i faktów na temat Kazuara Południowego! Zdjęcie południowego kazuara autorstwa Manfreda Wernera na licencji GNU Wolnej Dokumentacji, wersja 1. Jeszcze

Kazuar w średnich szerokościach geograficznych i kazuar karłowaty w górskim lesie deszczowym. Jednak siedliska pokrywają się i nie ma ostrych linii podziału; Na obszarach, na których nie występują inne gatunki, kazuar karłowaty może zejść aż do poziomu morza. Wygląd Kazuara to duże ptaki, dorosłe osobniki osiągają od 1,2 do 1,8 metra. Jeszcze

Kazuar posiada pojedynczy akcent, a kazuar karłowaty nie ma go wcale. Samica kazuara składa od trzech do ośmiu dużych jaj o głębokim turkusowym kolorze. Te jaja są dość duże, mają średnicę od 3 do 5½ in. Tylko jaja strusia i emu są większe i są największymi jajami na świecie. Jeszcze