klasa Perisoreus


Gray Jay

Gray Jay - Chociaż sójka szara może puchnąć swoje gęste upierzenie i sprawiać wrażenie dużych rozmiarów, w rzeczywistości jest jedną z najmniejszych sójek na świecie, samce ważące około 76 gramów i samice tylko około 68 gramów. Obie płcie mają zazwyczaj jasnoszare części spodniej, średnio szare części górne i częściowo czarną czapkę z tyłu głowy, która w przeciwnym razie jest biała. Ptaki na wybrzeżu Pacyfiku w stanach Waszyngton i Oregon mają bardziej rozległą czerń na głowie i wyraźnie ciemniejszy grzbiet z widocznymi białymi smugami. Osoby z południowych Gór Skalistych mają czarne czapki, które nie sięgają do przodu aż do oka, nadając tej rasie zauważalnie bardziej białogłowy wygląd. Młode upierzenie jest całkowicie szare, choć na głowie nieco ciemniejsze.


Syberyjski Jay



Syberyjski Jay - Syberyjski Jay Perisoreus infaustus, to sójka, która występuje w północnej Eurazji. Gatunek ma szeroki zasięg i dużą populację na świecie.


Syczuan Jay - Jego naturalnym siedliskiem są subtropikalne lub tropikalne wilgotne góry. Grozi mu utrata siedlisk.