Wielki Biały Pelikan Afrykański Ptaki

Źródło obrazu

Pelikan wielki biały (Pelecanus onocrotalus) to jeden z największych ptaków latających na świecie, występujący na płytkich bagnach Afryki.



Pelikan wielki biały rozmnaża się w Europie Południowej i Azji. Nie ma podgatunków pelikana wielkiego białego.

Pelikany białe są również znane jako pelikan biały lub pelikan biały ze wschodu.



Pelikany i ich krewniaki tworzą rząd „pelikanowe” i można je odróżnić od innych ptaków dzięki temu, że mają łapy ze wszystkimi czterema palcami owłosionymi błonami, co jest znane jako „totipalmate”.

Skorzystaj z poniższych informacji, aby dowiedzieć się więcej o cechach, siedlisku, diecie, zachowaniu i rozmnażaniu ptaka Lourie Gray.

Charakterystyka pelikana białego



Samce pelikanów białych są nieco większe niż samice. Samce mierzą 175 cm długości, a samice 148 cm. Samce mają również nieco dłuższy dziób / dziób, który mierzy 35 - 47 centymetrów, podczas gdy samica ma 29 - 40 centymetrów. Waga samca pelikana wynosi 9-15 kilogramów, a samicy 5-9 kilogramów. Oba mają ogromną rozpiętość skrzydeł do 3 metrów szerokości.

Pelikany białe są koloru białego z czarnymi i szarymi piórami pierwotnymi. Ich ciała są duże, z dołączonymi długimi, szerokimi skrzydłami. Mają krótki ogon, krótkie, różowawe nogi i płetwiaste stopy. Wokół oczu ma goła różowo-żółta plama na twarzy. Ich spektakularne banknoty są lazurowo-niebieskie na górze i żółte pod spodem, gdzie znajduje się duża sakiewka. Dziób ma pośrodku czerwony pasek i kończy się małym, czerwonym haczykiem.

Klatka piersiowa i gardło pelikana białego mogą mieć różowawe lub żółtawo / pomarańczowe zabarwienie w zależności od sezonu lęgowego. W stanie rozrodczym samiec ma różowawą skórę na pysku, a samica żółtawo-pomarańczową skórę.

Ogromny, długi dziób / dziób pelikana białego służy do wyławiania ryb z wody. Worek pod dziobem jest rozciągliwy i może pomieścić kilka litrów wody. Gdy pelikan wpycha swój dziób pod wodę, dolny dziób wygina się, tworząc dużą sakiewkę, która wypełnia się wodą i rybami. Gdy ptak podnosi głowę, torebka kurczy się, wypychając wodę, ale zatrzymując ryby, które są połykane w całości.

Siedlisko wielkiego pelikana białego



Pelikany białe można spotkać na bagnach, jeziorach słodkowodnych, jeziorach słonawych, bagnach i deltach Afryki (Azji i Europy).

Dieta wielkiego pelikana białego

Pelikany białe żywią się głównie rybami, takimi jak karp i pielęgnice, ale zjadają również małe bezkręgowce. Te ptaki wodne nie muszą nurkować, aby złapać zdobycz, zamiast tego używają swoich dużych dziobów, aby wbić rybę do pyska, zanurzając głowę w wodzie.

Czasami karmienie odbywa się wspólnie, w wyniku czego kilka pelikanów ustawia się w kręgu, aby skoncentrować ryby i jednocześnie zanurzać głowy w wodzie, aby złapać rybę. To zapewnia udane łowienie. Każdy pelikan potrzebuje dziennie około 1,2 kg (2,6 funta) ryb.

Na jeziorze Rukwa w Tanzanii znajduje się największa kolonia pelikanów z ponad 80 000 ptaków, która każdego roku potrzebuje 35 milionów kilogramów ryb, aby zaspokoić swój głód.



Pelikany nie ograniczają się do ryb i często są oportunistycznymi żerami. Czasami zjadają pisklęta innych ptaków. Pelikany z kolonii Dassen Island żerują na pisklętach ważących do 2 kilogramów z kolonii Cape Gannet na wyspie Malgas. Pelikany białe jedzą również skorupiaki, kijanki, a nawet żółwie. Chętnie przyjmują datki od ludzi, aw ich diecie odnotowano wiele niezwykłych rzeczy. W okresach niedoboru pożywienia pelikany zjadają również mewy i kaczuszki, a także kradną zdobycz innym ptakom.

Zachowanie wielkiego pelikana białego

Chociaż pelikany białe są dość nieporęczne na lądzie, są wspaniałymi, pełnymi wdzięku lotnikami, którzy mogą latać nieprzerwanie przez cały dzień i noc, pokonując odległości do 300 mil bez zatrzymywania się. Pelikany często podróżują w grupach w kształcie litery V, co jest spektakularnym widokiem.

Pelikan biały jest dobrze przystosowany do życia w wodzie. W wodzie ptaki są tak samo wdzięczne, jak podczas lotu. Są szybkimi, silnymi pływakami, którzy mogą osiągać prędkość do 6 kilometrów na godzinę (3,7 mil na godzinę), ponieważ ich silne nogi i błoniaste stopy wprawiają ich w wodę, przygotowując się do ich czasami niezręcznych startów.

Pelikany białe na ogół milczą, z wyjątkiem gniazdowania w okresie lęgowym.

Rozmnażanie pelikana wielkiego białego

W dużych koloniach gniazdują pelikany białe. W okresie lęgowym dorosłe pelikany emitują niski, ochrypły dźwięk. Gniazda powstają w skrawkach ziemi i są wyłożone roślinnością, trawą, patykami, piórami i innymi dostępnymi materiałami. Samica składa w gniazdach 2 duże, kredowo-białe jaja, które wysiaduje przez 29-36 dni.

Pisklęta pelikana są szare i mają ciemne lotki. Opiekują się nimi oboje rodzice. Pisklęta stają się młode w wieku około 65 - 75 dni. Pelikany osiągają dojrzałość płciową w wieku 3 - 4 lat. Długość życia pelikana białego może przekraczać 16 lat.


Stan ochrony pelikana wielkiego

Pelikan wielki biały jest sklasyfikowany jako „najmniejszej troski” na Czerwonej Liście IUCN 2006. Jednak to ludzie są głównymi drapieżnikami pelikanów białych. Pelikan biały jest jednym z gatunków objętych Porozumieniem o ochronie afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AEWA).

Pelikany są bardzo podatne na zanieczyszczenia, a z powodu przełowienia na niektórych obszarach są zmuszone latać na duże odległości, aby znaleźć wystarczającą ilość pożywienia.

Wielkie białe pelikany są eksploatowane z wielu powodów. Ich woreczki są używane do wyrobu worków na tytoń, ich skóra jest zamieniana w skórę, guano (odchody ptaków morskich, fok lub nietoperzy) jest używane jako nawóz, a tłuszcz młodych pelikanów jest przetwarzany na oleje do tradycyjnej medycyny azjatyckiej. Do upadku pelikana wielkiego białego przyczynia się niepokój człowieka, utrata siedlisk żerowania i miejsc rozrodu oraz zanieczyszczenie.

niebieski nos zmieszany z czerwonym nosem