Większy Flaming

Źródło obrazu

Spośród sześciu gatunków flamingów na naszej planecie, flaming większy (Phoenicopterus roseus) jest najpospolitszym i najbardziej rozpowszechnionym członkiem rodziny flamingów.



Większy flaming jest łatwym do zidentyfikowania, kolorowym ptakiem brodzącym i często spotyka się go razem z małym flamingiem w wielkich słonych jeziorach w całej Afryce.

Te słynne różowe ptaki można znaleźć w ciepłych, wodnistych regionach na wielu kontynentach, a także w Azji, w przybrzeżnych regionach Indii i Pakistanu, Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, na Karaibach iw Europie Południowej.



Kiedy flamingi gromadzą się razem, określa się je jako „kolonię” lub „drzewostan”.



Najbliższymi krewnymi Greater Flamingo są chilijskie flamingi, karaibskie flamingi i mniejsze flamingi. Nie ma podgatunku Greater Flamingo.

Większa charakterystyka flamingów

Większy flaming jest największym gatunkiem flaminga i ma około 1,5 metra (5 stóp) wysokości i waży od 2 do 4 kilogramów (4,4 - 8,8 funta). Greater Flamingo ma rozpiętość skrzydeł od 1,4 do 1,7 metra (4,5 - 5,5 stopy). Duży rozmiar Greater Flamingo pozwala mu brodzić w głębszą wodę niż większość innych flamingów.

Upierzenie flaminga jest różowawo-białe, z czerwonymi pokrywami skrzydeł i czarnymi lotkami pierwotnymi i wtórnymi. Ich długie, wygięte w dół dzioby są różowe z czarną końcówką, a ich długie, cienkie nogi również są różowe. Większe flamingi mają osobliwie ukształtowane głowy na długich, smukłych, zakrzywionych szyjach z charakterystycznym wygięciem w dół. Flamingi mają żółte oczy.

Większe siedlisko flamingów



Większe flamingi występują w różnych siedliskach słonowodnych, w tym w jeziorach słonych lub alkalicznych, ujściach rzek, płytkich lagunach przybrzeżnych i błotnistych obszarach. Greater Flamingo rzadko zasiedla obszary słodkiej wody inne niż te, które wykorzystują do kąpieli i picia. Większe flamingi, które żyją poza tropikami, często migrują do cieplejszego klimatu na zimowe miesiące.

Większa dieta flamingów

Większe flamingi to wszystkożerne i filtrujące pokarmy. Flamingi żywią się głównie w ciągu dnia i używają swoich długich nóg i płetwiastych stóp, aby poruszać dnem wody, po czym zamiatają swoje rachunki do góry nogami przez wodę. Dziób flaminga ma strukturę podobną do filtra, który usuwa pożywienie z wody, zanim płyn zostanie spuszczony.

Woda jest zasysana przez częściowo otwarty dziób. Kiedy jest ponownie wyciskany przez język, rząd kolców lub blaszek wzdłuż krawędzi dzioba filtruje smakowite kąski. Zwykle karmią się z głową całkowicie zanurzoną w wodzie i mogą tak pozostać do 20 sekund. Flamingi pompują językiem w górę iw dół, 5-6 razy na sekundę, wypychając wodę z dzioba.

owczarek australijski / mieszanka husky

Flamingi żywią się także mięczakami, planktonem, krabami, drobnymi rybkami i larwami owadów. Spożywany jest również materiał roślinny, w tym nasiona i pędy traw, gnijące liście i glony.

Różowe zabarwienie flaminga pochodzi z diety złożonej z krewetek i innych różowych skorupiaków.



Pióra flamingów mają piękny różowo-różowy kolor ze względu na kolorowe materiały zwane karotenoidami w małych krewetkach, którymi się żywią. Jeśli nie zjedzą krewetek, ich pióra bledną. Flamingi w niewoli wydają się być jaśniejsze niż gatunki dzikie, chyba że ich dieta jest uzupełniana. W niewoli karmione są specjalną karmą zawierającą te naturalne pigmenty, aby zapewnić zabarwienie piór.

Większe zachowanie flamingów

Większe flamingi są ptakami stadnymi i żyją razem w stadach lub gęstych koloniach liczących od 10 do 12 ptaków, takich jak te na Wyspach Galapagos, do ponad 20 000 ptaków w afrykańskich słonych jeziorach. W wyjątkowych przypadkach zaobserwowano do 200 000 par. Te duże stada zapewniają im bezpieczeństwo liczebne. Stada pozostają ciasno stłoczone, a inne osoby chronią je przed drapieżnikami, gdy podczas żerowania trzymają głowy w błocie.

Większe flamingi to ptaki wokalne i utrzymują ze sobą kontakt, wytwarzając głęboki dźwięk trąbiący, podobny do gęsi. Wołają głośno podczas zalotów, ale podczas karmienia mają cichszy dźwięk.

Te piękne różowe ptaki przybrzeżne są zaskakująco dobrymi pływakami, ale mają tendencję do rozwoju na płytkich błotnistych terenach i lagunach. Większe flamingi są niezwykłym widokiem w locie z długą, cienką szyją wyciągniętą do przodu i długimi nogami wyciągniętymi za nimi. Podczas lotu stada tworzą długie, zwisające linie lub nieregularne kształty.

Flamingi są często widziane stojąc na jednej nodze. Uważa się, że ta postawa utrzymuje ukrytą nogę w cieple wśród piór. W upalne dni flamingi mogą stać na obu nogach.

Flamingi większe nie są ptakami terytorialnymi, ale będą bronić swoich gniazd w okresie lęgowym. Większe flamingi mają niewielu naturalnych drapieżników, jednak ich jaja i pisklęta są żerowane przez inne ptaki, w tym bociana marabuta.

Większa reprodukcja flamingów

Większe flamingi budują swoje gniazda w parach. Gniazda są zrobione z utwardzonego błota z płytkim zagłębieniem na szczycie, chociaż mały stos kamieni i gruzu, wyłożony trawą, gałązkami i piórami, jest używany, jeśli błoto nie jest dostępne. Jedna z par stoi nad miejscem gniazda i wygiętym dziobem ciągnie błoto między płetwiastymi stopami. Następnie dziobem i stopami dociska się błoto. Gniazdo każdej pary godowej znajduje się około 1,5 metra (4,9 stopy) od sąsiednich gniazd, dzięki czemu pisklę jest bezpieczne przed innymi parami lęgowymi.

Flamingi rozmnażają się w kwietniu i maju, gromadząc się w grupach na rozległych, ciepłych, wodnistych równinach błotnych. Flamingi są monogamiczne, co oznacza, że ​​pary pozostają razem na całe życie. Na początku sezonu lęgowego flamingi wykonują spektakularne grupowe zaloty, polegające na zsynchronizowanym tańcu, zabawie, wyciąganiu szyi i trąbieniu.

co to jest chipoo

Podobnie jak wszystkie gatunki flamingów, samica flaminga Greater składa pojedyncze kredowo-białe jajo na kopcu błotnym w płytkiej wodzie. Para godowa na zmianę inkubuje pojedyncze jajo. Jajo wykluwa się po 27 - 31 dniach, a rodzice pomagają pisklęciu wydostać się z jaja, odrywając kawałki skorupy.

Większe pisklęta flamingów

Pisklęta flamingów są szare i białe po urodzeniu i nie rozwijają różowego ubarwienia przez około 2 lata. Pisklę karmione jest co najmniej przez pierwsze 3-4 tygodnie w całości przez rodziców, którzy wydzielają kremowo-różowy płyn zwany „mlekiem roślinnym”, który pochodzi z górnego odcinka przewodu pokarmowego rodziców. Każdy rodzic może w ten sposób karmić pisklę, a inne flamingi mogą pełnić funkcję zastępczego karmnika.

Pisklęta wylęgają się po 10 tygodniach, ale pozostają w żłobkach przez kolejny miesiąc. Pisklę rodzi się z prostym dziobem, który zaczyna się zakrzywiać po około miesiącu i może prawidłowo filtrować paszę po dwóch i pół miesiąca. O dziwo, dorosły flaming jest w stanie zlokalizować swoje pisklę spośród setek lub tysięcy innych piskląt za pomocą swojego „zewu”.

Flamingi są w pełni rozwinięte w wieku 2 lat i mogą kojarzyć się w wieku 3 lat. Większość flamingów nie rozmnaża się po raz pierwszy, dopóki nie osiągną wieku 5 do 10 lat. Flamingi mogą nie rozmnażać się, gdy mokradła są suche i brakuje pożywienia. W niektórych latach ich baseny pożywienia tętnią życiem i jest mnóstwo pożywienia, którym mogą karmić swoje pisklęta. Jednak w innych latach baseny są prawie puste. W rezultacie flamingi mogą rozmnażać się tylko wtedy, gdy warunki są odpowiednie.

W niewoli Greater Flamingo może dożyć ponad 60 lat. Średnia długość życia na wolności wynosi około 30 - 40 lat.


Stan ochrony Greater Flamingo

Większy flaming został sklasyfikowany jako „najmniejszej troski” przez IUCN. Chociaż flamingów jest wiele i uważa się, że ich liczba rośnie na niektórych obszarach, flaming większy jest podatny na zmiany lub zakłócenia w stosunkowo ograniczonej liczbie miejsc lęgowych. Sukces lęgowy jest często ograniczany w wyniku niepokojenia człowieka lub obniżenia poziomu wody, co może zwiększyć zasolenie miejsc żerowania, a tym samym wpłynąć na zasoby pokarmowe.

Zmiana klimatu i jej potencjalny wpływ na poziom morza i opady mogą zatem w przyszłości mieć poważny wpływ na miejsca rozrodu. Większe flamingi dość dobrze rozmnażają się w niewoli, a populacje lęgowe są obecnie utrzymywane w różnych miejscach.