Podkowiec większy

REKLAMA Źródło obrazu

Plik Podkowiec większy (Rhinolophus ferrumequinum) jest Europejczykiem jeden o rozpiętości skrzydeł 34-39 centymetrów. Podkowca większego można łatwo rozpoznać po płatku skóry w kształcie podkowy wokół jego nozdrzy. Podkowiec wielkolistny jest znany z tego, że zjada duże owady w locie i woli grzędować, wisząc do góry nogami. Jest aktywny głównie w lasach i często przebywa pod ziemią.

Ten gatunek nietoperza występuje rzadko w Wielkiej Brytanii i występuje tylko w niewielkiej liczbie stanowisk. ja ts miejsca rozrodu obejmują Brockley Hall Stables niedaleko Bristolu , Iford Manor w pobliżu Bath and Littledean Hall w Forest of Dean.

Miejsca zimowania nietoperzy podkowiastych obejmują jaskinie Banwell i kopalnie Compton Martin Ochre w Mendip Hills, Chilmark Quarries w Wiltshire oraz Combe Down i Bathampton Down Mines w pobliżu Bath. W Dorset, schronienie nietoperza Greater Horseshoe Bat w Bryanston, Creech Grange oraz w Belle Vue Quarry. Gatunek ten występuje również w Berry Head w Devon.



Podkowiec wielki łączy się w pary od jesieni do wiosny, ale przeważnie pod koniec września lub października.

Na strychach starych budynków znajdują się żłobki, ponieważ można się do nich dostać dzięki niezakłóconemu lotowi. Mogą zawierać do 200 samic. W hodowlach znaleziono dorosłe samce, jednak mają one tendencję do opuszczania ich, gdy młode rodzą się w środku lata.

Powodem, dla którego podkowiec wielkolistny jest rzadki, jest to, że chemikalia używane w budynkach zajmowanych przez te nietoperze mogą stanowić dla nich zagrożenie. Miejsca noclegowe są przekształcane lub opuszczane. Środki chemiczne stosowane w roślinności. Siedliska żerowiskowe utracone z powodu zmian w użytkowaniu gruntów.

Aby zapobiec wyginięciu podkowca grubego, konieczna jest ochrona zimowisk, gniazdek i populacji żeru.

mieszanka mastifa byka z laboratorium