Zdjęcia i fakty małpy czerwonobrzuchy

Małpa czerwonobrzuchaMałpa Czerwonobrzucha ( Cercopithecus erythrogaster ) pochodzi z Beninu i Nigerii. Są wyjątkowe ze względu na ich niewielki wzrost, wzory kolorystyczne i woreczki policzkowe. Te piękne małe małpki zostały oficjalnie zagrożone w 2000 roku, głównie z powodu zniszczenia ich siedlisk przez ludzi.

Cechy fizyczne

Ten drobny gatunek ma około 46 cm (18 cali) długości. Samica waży około 2 kg (4,4 funta), a samiec około 4,5 kg (10 funtów). Małpa słynie z czerwonego brzucha i białego gardła. Połączenie kolorów sprawia, że ​​są wyjątkowe i łatwe do zidentyfikowania. Są nadrzewne, używając wszystkich czterech nóg do poziomego poruszania się po gałęziach drzew. Czasami skaczą, ale wolą bezpieczniejszą metodę korzystania ze wszystkich czterech kończyn.

Źródła jedzenia

Zjadają głównie owoce, ale są oportunistami i zjadają owady, liście, a nawet rośliny, jeśli są dostępne. Mają woreczki policzkowe, które pozwalają im zbierać żywność, a następnie przechowywać je, aż dotrą do bezpiecznego miejsca do jedzenia. Ta wyjątkowa cecha odróżnia je od innych małp w ich okolicy. Są również w stanie przenosić duże ilości jedzenia w tych woreczkach dla innych członków swojej grupy.

Siedlisko

Małpa czerwonobrzucha żyje na terenach podmokłych wzdłuż rzek i lasów w południowo-zachodniej Nigerii i na południu Benine . Ich naturalne środowisko padło ofiarą zniszczenia przez ludzi, ich jedynego znanego drapieżnika. Pozostają sklasyfikowane jako zagrożone, chociaż dobrze sobie radziły w niewoli. Odnowywały się w lasach Gwineonu w gorącym punkcie bioróżnorodności Afryki Zachodniej. Rozkwitają również w Parku Narodowym Okomu w Nigerii.

Życie towarzyskie

Małpy lubią żyć w małych grupach liczących od pięciu do dziesięciu osób. Jednak zaobserwowano grupy liczące nawet trzydzieści osób. Są społeczni w grupie, ale oddzielają się od innych grup. Są poligyniczne i rozmnażają się co rok do pięciu lat. Samice mają jedno dziecko po 150 - 213 dniach ciąży. W niewoli te fascynujące stworzenia mogą żyć do dwudziestu czterech lat. Ze względu na ich status zagrożony niewiele wiadomo o długości ich życia na wolności.

Komunikacja

Małpy używają różnych metod komunikacji niewerbalnej, aby ostrzec zwierzęta atakujące ich terytorium. Gapienie się, wpatrywanie się z otwartymi ustami i kiwanie głową to różne metody ostrzegawcze, których używają. Stosują również komunikację werbalną, ale niewiele wiadomo o metodach i znaczeniach.

Te osobliwe stworzenia próbują wrócić do niewoli. Są wytrzymałe i regularnie rozmnażają się. Zniszczenie ich siedlisk uniemożliwiło im utrzymanie się w ich naturalnym środowisku. Bardzo niewiele małp ma worki policzkowe i niewielki wzrost, co sprawia, że ​​małpy czerwonobrzuchy są rzadkie.

Słowa kluczowe: biały , netto , dzienny



Guenon czerwonobrzuchy, guenon czerwonobrzuchy, guenon białoszyi, białogardły jest wymieniony jako zagrożony (EN), uważany za narażonego na bardzo wysokie ryzyko wyginięcia na wolności, na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN

Nazwy dla rudobrzucha małpy
Młode / niemowlę czerwonobrzucha małpy nazywa się „niemowlęciem”. Grupa małp rudobrzych nazywana jest „oddziałem, beczką, plemieniem lub wozem”.
Państwa
Benin i Nigeria
Siedliska małp czerwonobrzuchy
Las i Subtropikalna / tropikalna wilgotna nizina
Kilka faktów na temat
Małpa czerwonobrzucha

Waga osoby dorosłej : 3,25 kg (7,15 funta)



szczenięta czarnego dobermana

Maksymalna długowieczność : 24 lata



Źródło: Wiek , na licencji DC

Więcej zwierząt zaczynających się od R.