Zdjęcia i fakty z ryjówki krótkowłosej

Zdjęcie zostało udostępnione na licencji Creative Commons Attribution ShareAlike licencja
Pierwotnym źródłem : Mapa podstawowa pochodząca z pliku: BlankMap-World.png. Dane dotyczące dystrybucji z Czerwonej Listy IUCN
Autor : Chermundy

Ryjówka krótkopyska

Zamówienie: Macroscelidea
Rodzina: Macroscelididae
Gatunek: Elephantulus brachyrhynchus

Ryjówka krótkopyska, sengi krótkopyska jest wymieniona jako najmniejsza troska. Nie kwalifikuje się do kategorii bardziej zagrożonej. W tej kategorii znajdują się szeroko rozpowszechnione i licznie występujące taksony na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN.

Państwa
Angola , Botswana , Demokratyczna Republika Konga , Kenia , Malawi , Mozambik , Namibia , Afryka Południowa , Sudan , Tanzania , Uganda , Zambia i Zimbabwe
Siedliska ryjówki krótkopyskiej
Sucha sawanna , Łąka , Sawanna i Subtropikalne / tropikalne suche łąki
Kilka faktów na temat
Ryjówka słonia krótkonosa



Waga osoby dorosłej : 0,044 kg (0,0968 funta)

niebieska mieszanka laboratoryjna pitbull

Liczebność miotu: 2

Liczba miotów w roku: 6



Masa ciała: 0,045 kg (0,099 funta)

mix bokserów i labradorów

Temperatura: 37,85 ° C (100,13 ° F)

Źródło: Wiek , na licencji DC



Fakty o ryjówce krótkopyskiej

Ryjówki krótkopyskie występują tylko w Afryce, zajmując obszary na południe od Sahary, od Kenii i południowego Zairu po Transwal i północno-wschodnią Namibię (Nowak, 1991). ( Pełny tekst )

Więcej zwierząt zaczynających się na S
Spinki do mankietów
Sieć różnorodności zwierząt na ryjówce krótkopyskiej - Strona ADW o tym osobliwym zwierzęciu