Jedwabiste zdjęcia mrówkojadów i fakty

Jedwabisty mrówkojadMrówkojad jedwabisty lub karłowaty (Cyclopes didactylus) jest najmniejszym z mrówkojadów. Jego całkowita długość wynosi od 36 do 45 centymetrów. Inne cechy wyróżniające to krótki pysk, miękkie, złocistobrązowe futro, chwytny ogon i dwa bardzo powiększone pazury w każdej przedniej łapie. Jest nocny i nadrzewny, i żeruje na dużych ilościach mrówek na drzewach, od 100 do 8000 mrówek dziennie. Jeśli jedwabisty mrówkojad czuje się zagrożony, staje w pozycji obronnej, stojąc na tylnych łapach, trzymając przednie łapy blisko pyska, aby móc uderzyć ostrymi pazurami każde zwierzę, które próbuje się do niego zbliżyć.

Widać ładne zdjęcia jedwabistego mrówkojada tutaj , tutaj i tutaj .



Słowa kluczowe: brązowy , chwytny ogon , pazur



Mrówkojad karłowaty, jedwabisty mrówkojad jest wymieniony jako najmniejsza troska. Nie kwalifikuje się do kategorii większego ryzyka. W tej kategorii znajdują się szeroko rozpowszechnione i licznie występujące taksony na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN.

Nazwy dla jedwabistego mrówkojada
Młode / niemowlę jedwabistego mrówkojada nazywa się „szczenięciem”.
Państwa
Belize , Boliwia , Brazylia , Kolumbia , Kostaryka , Ekwador , Gujana Francuska , Gwatemala , Gujana , Honduras , Meksyk , Nikaragua , Panama , Peru , Surinam , Trynidad i Tobago i Wenezuela
Jedwabiste siedliska mrówkojadów
Las , Wilgotna sawanna , Sawanna , Subtropikalna / tropikalna wilgotna nizina i Subtropikalny / Tropikalny Moist Montane
Kilka faktów na temat
Jedwabisty mrówkojad

Waga osoby dorosłej : 0,266 kg (0,5852 funta)



Ciąża: 135 dni

NS. pudel bernardyn

Odsadzenie: 152 dni

Liczebność miotu: 1



Podstawowa przemiana materii: 1 W.

Masa ciała: 0,24 kg (0,528 funta)

Temperatura: 32,85 ° C (91,13 ° F)



Źródło: Wiek , na licencji DC

Pit bull szczeniak pręgowany

Więcej zwierząt zaczynających się od S.