Zdjęcia i fakty z ryjówki jedwabistej

Jedwabista ryjówka oposSilky Shrew Opossum ( Caenolestes fuliginosus ) to wyjątkowe zwierzę pochodzące z chłodnych, mokrych i gęsto porośniętych lasami Andów w Ameryce Południowej. Żyją na wysokości od 4500 do 12 000 stóp (1500 do 4000 metrów). Silky Shrew Opossum jest również nazywany Dusky Shrew Opossum, Dusky Caenolestid lub Ecuadorean Shrew-Opossum. Jego zasięg sięga od Ekwador i Kolumbia , w północno-zachodnich lasach Wenezuela .

Silky Shrew Opossum jest członkiem rodziny torbaczy, ponieważ podobnie jak kangury niosą swoje młode w woreczku.

Jest to małe zwierzę, którego głowa i ciało mierzą zaledwie 3,7 do 5,3 cala (9,3 do 13,5 centymetra) i długość ogona od 3,7 do 5,3 cala (9,3 do 12,7 centymetra). Nie mogąc uchwycić ogona, użyje go jako czegoś w rodzaju trzeciej nogi dla równowagi, stojąc prosto. Zwierzę pokryte jest grubym, miękkim futrem w kolorze ciemnobrązowym, którego spodnia strona ma jaśniejszy kolor. Samice są mniejsze, ważą od 0,58 do 0,79 uncji (16,5 do 22,4 grama), a samce ważą od 0,88 do 1,43 uncji (25 do 40,8 grama). Zwierzęta w nocy żerują na ziemi, chowając się w norach lub kłodach za dnia.

W razie zagrożenia Silky Shrew Opossum otworzy szeroko usta i syczy na intruza. Ze względu na nocne, samotne życie w górach nie mają zbyt wielu interakcji z ludźmi. Dlatego niewiele wiadomo o tych malutkich, nocnych stworzeniach.

Silky Shrew Opossum jest prawdopodobnie najbardziej znanym gatunkiem ryjówki. Ze względu na ich mały rozmiar każde większe zwierzę w tym regionie mogłoby być drapieżnikiem. Chociaż inne gatunki ryjówki są zagrożone lub zagrożone z powodu utraty siedlisk w wyniku wylesiania, ryjówka jedwabista opos nie ma obecnie żadnej ochrony.

Ryjówka jedwabista jest wymieniona jako najmniejsza troska (LR / lc), najniższe ryzyko. Nie kwalifikuje się do kategorii bardziej zagrożonej. W tej kategorii znajdują się szeroko rozpowszechnione i licznie występujące taksony na Czerwonej Liście Zagrożonych Gatunków IUCN.

Nazwy dla jedwabistej ryjówki opos
Młode / niemowlę jedwabistej ryjówki opos nazywa się „joey”. Samice nazywane są „jill”, a samce „jack”.
Kraje
Kolumbia , Ekwador i Wenezuela




Więcej zwierząt zaczynających się na S