Zdjęcia i fakty dotyczące nosorożca sumatrzańskiego

Nosorożec sumatrzańskiOstrzeżenie: Nosorożec sumatrzański ( Dicerorhinus sumatrensis ) jest krytycznie zagrożony i jest na skraju wyginięcia w wyniku polowań na ludzi, kłusownictwa w poszukiwaniu rogów i utraty siedlisk. Szacuje się, że na wolności pozostało około 300, a ostatnia akcja ratunkowa, która trwała 20 lat, była fatalną porażką. W ramach tego programu 40 nosorożców sumatrzańskich zostało schwytanych, oznaczonych i wziętych do niewoli w nadziei na ustanowienie programu hodowlanego. Pod koniec 20-letniej próby nie urodziły się żadne cielęta, a prawie wszystkie nosorożce padły - to gorszy spadek niż obecny wskaźnik dzikich zwierząt. Gatunek ten jest na skraju zagłady, ale nadal jest na tyle zróżnicowany, że można go uratować dzięki wspólnym wysiłkom, ochronie siedlisk i zakazowi kłusownictwa. Z trzech podgatunków jeden jest już całkowicie wymarły - a pozostałe dwa są bardzo rzadkie.

Nosorożec sumatrzański jest jednym z pięciu gatunków pozostałych nosorożców na świecie, jest z tych pięciu najmniejszych i jednym z najbardziej zagrożonych. Ich wysokość w ramionach wynosi zwykle około 4-5 stóp (1,2-1,5 metra) i zwykle mają 8 stóp (2,5 metra). Średnio ważą od 1100 do 1800 funtów (500-800 kg) i mają dwa rogi - duży róg nosowy z mniejszym rogiem za nim, który zwykle jest nie więcej niż kikutem. Ich rogi mogą urosnąć do 10 cali (25 cm) długości i są na nie polowane. Unikalną cechą nosorożca sumatrzańskiego jest to, że jest pokryty czerwono-brązową sierścią i czasami nazywany jest Włochaty nosorożec . Gatunek ten (nie tak wiele lat temu) występował niegdyś w Indiach, Bangladeszu, Bhutanie, Malezji, Indonezji, Laosie, Birmie i Chinach. Jednak obecnie jest ich tak niewielu, że ich zasięg jest zaledwie plamką w kilku lokalizacjach. Sześć pozostałych lokalizacji to Tabin Wildlife Refuge we wschodniej Malezji na wyspie Bonero, Park Narodowy Taman Negra w Malezji, Park Narodowy Gunung Leuser na Sumatrze w Indonezji, Park Narodowy Kerinci Seblat na Sumatrze w Indonezji, Park Narodowy Bukit Barisan Selatan. na Sumatrze w Indonezji i wreszcie w Parku Narodowym Way Kambas w prowincji Lampung w Indonezji Sumatra Południowa.

Nosorożec sumatrzański jest samotnym zwierzęciem przez większość swojego dorosłego życia, z wyjątkiem okresu godowego i opieki nad cielętami. Komunikują się na głos, tupią nogami lub zostawiają odchody, aby dać innym znać, gdzie się znajdują. Jedną z trudności w utrzymaniu populacji nosorożców w niewoli są wymagania dotyczące wielkości - każdy byk zajmuje do 20 mil kwadratowych terytorium, podczas gdy samice potrzebują 5 mil kwadratowych. Dni spędzają w błocie, aby się ochłodzić, a o świcie i zmierzchu są aktywni, aby się pożywić. Ściany służą również do utrzymania ich skóry i zdrowia - ponieważ uwięzione nosorożce pozbawione tej potrzebnej codziennej kąpieli błotnej szybko umierają z powodu chorób lub bardzo chorują na stan zapalny skóry, infekcje oczu, wypadanie włosów i pękanie skóry.

Jak stwierdzono, wysiłki na rzecz ochrony przyrody ogólnie zawiodły, z jednym niedawnym wyjątkiem. Do Stanów Zjednoczonych wysłano 7 nosorożców w ramach początkowych 40, z których 4 padły. Jednak pozostałe trzy były monitorowane i ostatecznie odkryto, że poprzez suplementację hormonu możliwe było powodzenie programu hodowlanego. Do tej pory urodziły się trzy małe nosorożce, pierwsze w 2001 roku i są zdrowe. Mamy nadzieję, że dzięki tym niedawnym postępom w Stanach Zjednoczonych ludność będzie mogła zostać uratowana. Samiec został później wysłany na Sumatrę w nadziei, że pomoże tam z samicami, jednak jak dotąd nie odnotowano żadnego sukcesu.

Dwumianowa nazwa nosorożca sumatrzańskiego to Dicerorhinus sumatrensis, a jego dwa pozostałe podgatunki to Dicerorhinus sumatrensis sumatrensis i Dicerorhinus sumatrensis harrissoni. Nosorożec sumatrzański należy do rodzaju Dicerorhinus, którego jest jedynym ocalałym gatunkiem spośród siedmiu innych wymarłych gatunków. Dicerorhinus należy do podrodziny Dicerorhininae, która zawiera inne wymarłe gatunki, i która należy do rodziny nosorożców, do której należą wszystkie inne nosorożce, a obecnie istnieją cztery rodzaje, z których tylko jeden gatunek nie jest w jakiś sposób zagrożony (ale jest blisko). Rhinocerotidae należy do podrzędu Ceratomorpha, który zawiera nosorożce i Tapiry . Ceratomorpha należy do Zakonu Perissodactyla , inaczej zwane nieparzystymi kopytnymi; członkowie obejmują koń , osioł, Onager , Zebra i wielu wymarłych krewnych. Ceratomorpha należy do nadrzędnej Laurasiatherii, w której znajdują się nietoperze, mrówkojady, wieloryby , krety i wiele innych, i należy do Infraclass Eutheria, której jesteśmy członkami i są ssakami łożyskowymi. To z kolei należy do podklasy Theria, do której należą wszystkie ssaki łożyskowe i torbacze - a nie tylko monotremes - a Theria należy do Mammalia.

Fakt: Najbliższym krewnym nosorożca sumatrzańskiego jest wymarły nosorożec włochaty, który wyginął nie więcej niż 8 000 lat temu i można go było przywrócić dzięki postępowi w dziedzinie DNA.

Zdjęcie nosorożca sumatrzańskiego wg nicolaitan , na licencji Attribution ShareAlike 2.0

Słowa kluczowe: ogon , czarny



Nosorożec sumatrzański jest wymieniony jako krytycznie zagrożony (CR), narażony na niezwykle wysokie ryzyko wyginięcia na wolności, na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN

Nazwy dla nosorożców sumatrzańskich
Młode / niemowlę nosorożca sumatrzańskiego nazywa się „cielakiem”. Samice nazywane są „krowami”, a samce „bykami”. Grupa nosorożców sumatrzańskich nazywana jest „katastrofą lub stadem”.
Kraje
Brunei , Birma , Kambodża , Indie , Indonezja , Laos , Malezja , Tajlandia i Wietnam
Siedliska nosorożców sumatrzańskich
Las i Subtropikalny / tropikalny suchy las
Kilka faktów na temat
Nosorożec sumatrzański

Waga osoby dorosłej : 1260 kg (2772 funtów)



Maksymalna długowieczność : 33 lata



Dojrzałość płci żeńskiej: 2738 dni

czarno-biały shorkie

Ciąża: 236 dni

Odsadzenie: 502 dni



Liczebność miotu: 1

Waga przy urodzeniu : 23 kg (50,6 funta)

berneński pies pasterski ładny

Źródło: Wiek , na licencji DC



Więcej zwierząt zaczynających się na S