Ptaki Bociana Białego

REKLAMA Źródło obrazu

Plik Bocian biały (Ciconia ciconia) to duży ptak brodzący z rodziny Ciconiidae.



Istnieją dwa podgatunki bociana białego, afrykański bocian biały, który występuje w północno-zachodniej i południowej Afryce oraz europejski bocian biały, który występuje w Europie.

Bociany białe gniazdują w Europie Środkowej i Wschodniej, spędzając zimę w Afryce. W Polsce żyje około jednej czwartej populacji bocianów białych.



Skorzystaj z poniższych informacji, aby dowiedzieć się więcej o cechach, siedlisku, diecie, zachowaniu i rozmnażaniu bociana białego.

Charakterystyka bociana białego

Bocian biały ma mocne ciało, które mierzy 100 - 115 centymetrów (39 - 45 cali) od czubka dzioba do końca ogona i waży 2,5 - 4,4 kilograma. Ma rozpiętość skrzydeł 195 - 215 centymetrów (77 - 85 cali).



Bocian biały to charakterystyczny duży ptak brodzący, który ma białe upierzenie z czarnymi lotkami i osłonami skrzydeł. Czarne zabarwienie jest spowodowane obecnością melaniny i karotenoidów w ich diecie.

Dorosłe bociany białe mają długie spiczaste czerwone dzioby, długie czerwone nogi z częściowo płetwiastymi stopami na końcu i długą, smukłą szyję. Mają czarną skórę wokół oczu, a ich pazury są tępe i podobne do paznokci. Samce i samice mają identyczny wygląd, jednak samce są nieco większe. Pióra na piersi są długie i tworzą kryzę, która jest czasami używana podczas wykonywania pokazów zalotów.

Skrzydła bociana białego są długie i szerokie, co umożliwia ptakowi łatwe szybowanie na termice powietrznej. Bociany biją skrzydłami podczas trzepotania, mają powolny, ale regularny wzór. Podobnie jak większość ptaków brodzących, bociany białe są spektakularnym widokiem podczas szybowania w powietrzu, z długimi szyjami wyciągniętymi do przodu i długimi nogami wyciągniętymi do tyłu, daleko poza koniec krótkiego ogona. Machają jak najmniej swoimi wielkimi, szerokimi skrzydłami, aby oszczędzać energię.

Po ziemi bocian biały idzie wolnym, równym krokiem z głową wyciągniętą do góry. Odpoczywając, ma tendencję do zginania głowy między ramionami. U bocianów białych pierwotne pióra lotne pierzą się corocznie i są wymieniane w okresie lęgowym.

Siedlisko Bociana Białego



Preferowanymi siedliskami bociana białego są brzegi rzek, bagna, bagna, rowy, łąki i łąki. Bociany białe unikają obszarów porośniętych wysokimi drzewami i krzewami.

Dieta bociana białego

Bocian biały jest całkowicie dzienny (aktywny w ciągu dnia). Jego preferowanymi żerowiskami są płytkie tereny podmokłe, trawiaste łąki i pola uprawne. Bocian biały jest mięsożercą i żywi się różnymi gatunkami zwierząt zarówno z ziemi, jak iz płytkiej wody. Ofiarą są płazy, gady, takie jak jaszczurki, węże i żaby, owady, ryby, małe ptaki i ssaki.

Zachowanie bociana białego

Bociany białe to ptaki śpiewające, które wydają hałaśliwy dźwięk stukotu banknotów, wydawany przez gwałtowne otwieranie i zamykanie dziobów, który jest wzmacniany przez worek na gardło, który działa jak pudło dźwiękowe. Młode bociany, błagając o jedzenie, wydają rechotanie, gwizdy i skomle, a także rozpoczynają typowe brzęczenie dziobami.



Bociany białe to ptaki stadne, które gromadzą się w tysiącach podczas długodystansowych szlaków migracyjnych i zimowania w Afryce Subsaharyjskiej.

Migrując między Europą a Afryką, bocian biały unika przekraczania Morza Śródziemnego i zamiast tego leci przez Lewant na wschodzie lub Cieśninę Gibraltarską na zachodzie. Dzieje się tak, ponieważ nad Morzem Śródziemnym nie tworzą się termiki powietrza, od których zależy ona podczas długich lotów. Migrujące bociany białe wykorzystują podniesienie termiki powietrznej, aby zmniejszyć wysiłek związany z lataniem na duże odległości i dzięki temu mogą latać dalej przy mniejszym zmęczeniu.

Gniazda bociana białego budowane są przez pary godowe. Gniazda są dużymi, solidnie zbudowanymi platformami wykonanymi z patyków i są budowane na drzewach w luźnych koloniach blisko źródeł wody. Każde gniazdo ma 1 - 2 metry (3,3 - 6,6 stopy) głębokości, 0,8 - 1,5 metra (2,6 - 4,9 stopy) średnicy i 60 - 250 kilogramów (130 - 550 funtów). Gniazda mogą służyć przez kilka lat. W dużych gniazdach bociana białego często gniazduje kilka innych gatunków ptaków, takich jak wróble, wróble i szpaki.

Bocian biały słynie z tego, że buduje swoje duże gniazda patyków na budynkach i innych konstrukcjach, gdy odpowiednie drzewa są niedostępne.

Bocian biały rozmnaża się w większych ilościach na terenach z otwartymi murawami, szczególnie na terenach trawiastych, które są wilgotne lub często zalewane, a mniej na obszarach o wyższej roślinności, takich jak lasy i zarośla. W okresie lęgowym ptaki nielęgowe łączą się w grupy po 40 - 50 osób.

Rozmnażanie bociana białego

Większość bocianów białych to monogamiczne pary na całe życie. Samice bocianów składają od 2 do 5 kredowo-białych jaj składanych w dwudniowych odstępach. Jaja wylęgają się po 33 - 34 dniach inkubacji. Okres inkubacji jest dzielony między oboje rodziców.

Po wykluciu oboje rodzice na zmianę karmią pisklęta. Pożywienie rodzice kładą na skraju gniazda, ale wodę dostarczają przez niedomykalność.

Nowo wyklute młode bociany białe mają różowawe nogi i mały czarny dziób z brązową końcówką. młode bociany mają dwa kolejne płaszcze puchu. Jego ciało jest początkowo częściowo pokryte krótkimi, rzadkimi puszystymi piórami, które są białawe, które po około tygodniu zostają zastąpione puszystym białym puchem. Pióra lotek pojawiają się po 3 tygodniach wraz z czarnymi szkaplerzami (pióra na ramionach).

Pisklęta wychodzą na płód po około 2 miesiącach i zwykle rozpoczynają rozmnażanie w wieku 3-5 lat. W tym czasie upierzenie młodych bocianów jest podobne do upierzenia dorosłych.

Bociany białe mogą żyć dłużej niż 30 lat.

mieszanka mastifa byka z laboratorium

Stan ochrony bociana białego

Bocian biały jest klasyfikowany jako „najmniejsza troska” przez IUCN. Bocian biały jest jednym z gatunków objętych Porozumieniem o ochronie afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AEWA). Zagrożenia dla bociana białego obejmują jednak ciągłą utratę terenów podmokłych, kolizje z napowietrznymi liniami energetycznymi, stosowanie trwałych pestycydów (takich jak DDT - dichlorodifenylotrichloroetan - syntetyczny pestycyd) do zwalczania szarańczy w Afryce oraz w dużej mierze nielegalne polowania na trasach migracyjnych i zimowaniu fusy.


Czy wiesz to o White Strok?

Według legendy północnoeuropejskiej to bocian jest odpowiedzialny za przyprowadzanie dzieci do nowych rodziców. Legenda jest bardzo stara, ale została spopularyzowana przez XIX-wieczną historię Hansa Christiana Andersena zatytułowaną „Bociany”. Według niemieckiego folkloru bociany znajdują dzieci w jaskiniach lub na bagnach i przynoszą je do domów w koszyku na plecach lub trzymane w dziobach. Te jaskinie zawierały „kamienie bociana”. Dzieci były następnie przekazywane matce lub wrzucane do komina. Gospodarstwa domowe powiadamiają, kiedy chcą mieć dzieci, umieszczając na parapecie słodycze dla bociana.

Bocian biały to popularny motyw na znaczkach pocztowych, który pojawia się na ponad 120 znaczkach wydanych przez ponad 60 podmiotów wydających znaczki pocztowe.

Bocian biały pojawia się w 2 bajkach Ezopa - „Lis i bocian” oraz „Rolnik i bocian”.

Bociany nie boją się ludzi, jeśli nie przeszkadzają, i często gniazdują na budynkach w Europie. W Niemczech uważano, że obecność gniazda udarów na domu chroni przed pożarami. Byli także chronieni z powodu wiary, że ich dusze są ludzkie.

Hebrajskie słowo określające bociana białego to chasidah oznaczające „miłosierny” lub „dobry”. Mitologia grecka i rzymska przedstawia bociany jako modele oddania rodziców i wierzono, że nie umarły one ze starości, ale przyleciały na wyspy i przybrały postać ludzi.